Telomer uzunluğu bireyin sağlık durumunu ve özellikle biyolojik yaşını en iyi tanımlayan göstergelerden biridir.
Bu test hekim tarafından yorumlanmalıdır.
Yaklaşık 1 yıl sonra yeniden telomer ölçümü yaptırmak ne kadar hızlı yaşlandığınızın ya da gençleştiğinizin objektif bir göstergesi kabul edilebilir.
a
Bu fotoğrafta görülen pembe noktalar DNA kromozomlarının uçlarındaki telomerlerdir. Her test raporunda kişinin telomerlerini gösteren fotoğraf da yer almaktadır.
Yaşlanma doğal bir süreç olarak bilinir. Gerçekte ise yaşlanmadan söz etmek mümkün değildir. Zira yaklaşık 4,5 milyar yıl önce dünyada bugün yaşayan tüm canlıların atası olan ilk hücre var olmuştur. Bu hücrenin sonsuz biçimde bölüme kapasitesi bulunmaktaydı. Hiç yaşlanma belirtileri göstermeden, çevresel bir dış etken onu öldürene dek kendisini teorik olarak sonsuz defa kopyalamış olmalıydı. Herhangi bir hücrenin tarihi ilk yaşayan hücreye dek incelendiğinde, bu hücrelerin bu bağlantısına “germ line“ denir.
Daha sonra -muhtemelen milyarlarca yıl sonra- bu germ line çok hücreli canlıları oluşturmaya başladı: solucanlar, kaplumbağalar, kerevitler, insanlar… Germ line, hala bir jenerasyondan diğerine aktarılmakta ve ölümsüzlüğünü devam ettirmektedir.
Fakat, bazı çok hücreli canlılarda, bazı hücreler germ line’dan çıkarak bir hastalık olan yaşlanma belirtileri göstermeye başladılar. Kendilerini sonsuz biçimde yeniden yaratma kabiliyetleri kırılmıştı.
Hayvanların genetik kodunda bu hastalığın çok uzun zamandan beri bulunması bunun hastalık olmadığı anlamına gelmez.
Yaşlanma denen durum düzinelerce birbirinden bağımsız hastalıktan oluşmaz. Biz tam da tüm bu hastalıkların ardındaki temel sebebe odaklanıyoruz. Eğer yaşlanmayı bir hastalık olarak tanımlamak sizi rahatsız ediyor ise bunu “Telomer Kısalması Hastalığı” veya “Kısa Telomer Hastalığı” olarak adlandırabilirsiniz.